Q1: Co to je černý česnek? Jaká je jeho výroba?
Černý česnek vzniká procesem zrání klasického bílého česneku za přesně kontrolované vysoké teploty a vlhkosti zhruba 40 dní. Během tohoto procesu dochází ke změně barvy, obsahu látek, chuti a vůně. Konzumace černého česneku pak přináší mnoho pozitivních efektů na lidské zdraví.
Q2: Proč je černý?
Ke změně barvy česneku dochází během procesu jeho zrání za určité teploty a vlhkosti. Za změnou barvy stojí takzvaná Maillardova reakce – reakce neenzymatického hnědnutí. Tento proces byl pojmenován podle francouzského přírodovědce Louise Camille Maillarda. Podstatou je, že se aminové sloučeniny, jako jsou aminokyseliny, proteiny a peptidy, teplem přemění na nové sloučeniny, což vede k černé barvě. Maillardovu reakci můžeme spatřit také při karamelizaci cukru či pečení chleba.
Q3: Je černý česnek fermentovaný nebo ne?
Ne. Proces fermentace je totiž podmíněn přidáním kvasinek do procesu výroby. Náš černý česnek vzniká pouze regulací teploty a vlhkosti během procesu zrání, proto se nejedná o česnek fermentovaný. V mnoha zdrojích se lze dočíst, že černý česnek je fermentovaný, ale často se jedná o nesprávnou interpretaci.
Q4: Jakou má černý česnek chuť?
Chutě... hůře se o nich píše a přes článek vám ochutnat bohužel nedáme. Pojďme to ale zkusit a popsat si, jak česnek chutná. Předem říkáme, že nemůžeme víc než doporučit naše bio stroužky a zažít tu chuť sami. Troufáme si říct, že mnoho z vás by zkrátka nepoznalo, že se jedná o česnek. Je to úplně nová chuť a tak odlišná, že ta spojitost s česnekem zkrátka nepřichází na mysl. Jeho chuť je velmi osobitá, řekněme, že jde o nasládlou umami chuť s lehkým podtónem česneku, avšak bez typického zápachu a štiplavé ostrosti. Někteří cítí chuť rozinek, lékořice, pečených švestek, balsamica, ale i vanilky.
Q5: Čím se černý česnek liší od klasického bílého česneku?
Černý česnek se od bílého česneku liší především vzhledem, chutí, vůní a obsahem prospěšných látek. Černý česnek je měkký, mazlavý, zanechává stopu a hezky lepí. Jeho chuť je specifická (viz předchozí bod Q4) a obsah látek s pozitivním efektem na naše zdraví je velmi pestrý. Mezi velké plus černého česneku patří i to, že po jeho konzumaci se nemusíte bát zápachu z úst, který je po bílém česneku běžný.
Q6: Proč je důležitá BIO certifikace?
Bio certifikace je zárukou toho, že při pěstování česneku nebyla použita syntetická hnojiva. Česneky tedy pochází z čisté přírody. Také při zpracování nebylo použito žádných chemických látek a proces zrání česneku je založen na přírodní bázi a je maximálně šetrný k životnímu prostředí.
Q7: Černý česnek a jeho účinky? Jak posiluje naše zdraví?
Konzumace černého česneku má hned několik pozitivních efektů na lidské zdraví, je totiž:
- Silně antioxidační proti volným radikálům poškozující buňky
- Protirakovinový (zdroj organické sloučeniny S-Allyl cysteine = SAC)
- Hepatoprotektivní (ochrana jater)
- Protizánětlivý
- Antialergický
- Zmírňuje dislipidémii (zvýšení HDL v krvi)
- Působí proti obězitě
- Má vliv na paměť a nervový systém
- Je zdrojem mnoha minerálů: draslík, vápník, sodík, jód, železo, mangan, selen, hořčík, fosfor či zinek
- Je zdrojem mnoha vitamínů, především vitamínu B6 a C.
Q8: Jak mohu konzumovat černý česnek? Využití černého česneku?
Černý česnek je praktický a jeho použití je bezpracné. Vyloupané stroužky česneku můžete rovnou přidat do jídla nebo je konzumovat i samotné. My ho máme rádi v salátu, v italské pastě nebo k čerstvým sýrům jako dip. Můžete ho dát prakticky všude a vaše jídlo získá chuťově nový rozměr.
Q9: Kolik černého česneku bychom měli konzumovat a kdy?
Konzumace černého česneku není omezena žádným minimem či maximem, stejně tak není stanovena vhodná denní doba konzumace. Avšak doporučujeme konzumovat pravidelně 1-4 česneky denně, aby se projevily zdravotní benefity.
Q10: Kde mohu černý česnek koupit?
Černý česnek můžete zakoupit přímo na našem eshopu www.garlio.cz. Nabízíme Vám balení 60 g za cenu 138 Kč nebo balíček 3x 60 g (celkem tedy 180 g) za zvýhodněnou cenu 399 Kč. Balení 60 gramů obsahuje přibližně 25 stroužků.
Q11: Odkud černý česnek pochází?
Původ černého česneku je přisuzován Taiwanu či Koreji a má několika staletou historii přípravy, kdy se nechával hřát (dozrát) v hliněných džbánech.
Q12: Jak dlouho černý česnek vydrží?
Po zakoupení Vám černý česnek v krabičce vydrží minimálně rok.
Q13: Jak černý česnek skladovat?
Před otevřením krabičky stačí skladovat v suchu a chladu (nemusí být v ledničce, stačí při pokojové teplotě). To samé platí i po otevření, avšak pro jistotu doporučejeme dát do ledničky.
Q14: Lze konzumovat RAW černý česnek?
ANO. Oproti běžnému česneku lze stroužky konzumovat přímo z krabičky a to bez negativního vlivu na Váš dech. Černý česnek je jemnější, lahodnější, sladší a má méně štiplavou chuť než bílý česnek.