Dýňová polévka s černým česnekem
Pokud stále přemýšlíte, jak zpracovat letošní úrodu dýní, tuto lahodnou polévku vám můžeme jedině doporučit :)
Pro přípravu budete potřebovat:
- 2 cibule nakrájené na jemno
- máslo (či jiné zdravé tuky: ghee, olivový olej, sádlo)
- *1 dýně hokkaido nakrájená na kostičky
- 100 ml smetany na šlehání
- dýňové semínka k opražení
- 2 ks bobkového listu
- lžička curry koření
- sůl + pepř
- pažitka, petržel, koriandr na posypání
- volitelné: výrazný sýr (cheddar či gouda)
- stroužky černého česneku
Cibulku osmahneme na másle a přidáme nakrájenou dýni a bobkový list. Chvíli ještě opékáme na másle a pak přilijeme vodu (či vývar). Necháme zhruba 10-15 minut povařit, pak vyndáme bobkové listy a polévku rozmixujeme dohladka. Poté přidáme smetanu, curry koření, sůl a pepř dle chuti. Hotový dýňový krém nalijeme do talíře, přidáme nastrouhaný sýr, opražená dýňová semínka, plátky černého česneku a bylinky na ozdobu, my použili koriandr :)